Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy

PSK a Prešovská univerzita chcú spolupracovať vo viacerých oblastiach

Prešov 28. júna (TASR) - Rozvoj aktivít v oblasti školstva, regionálnej a národnej kultúry, spoločenského života a medzinárodnej spolupráce je cieľom Memoranda o vzájomnej spolupráci medzi Prešovským samosprávnym krajom (PSK) a Prešovskou univerzitou (PU) v Prešove. Vo štvrtok ho podpísali predseda PSK Milan Majerský a rektor Prešovskej univerzity Peter Kónya.
        "Niektoré inštitúcie najprv podpíšu memorandum a potom sa ho snažia nejakým spôsobom napĺňať. My sme zvolili opačný trend. Najprv sme už naplnili niektoré ciele spolupráce. Konkrétne výstavba atletického štadióna, ale, samozrejme, tých cieľov, aj keď možno nie tak investične vysoko náročných, ale dlhodobých, je viac. Sú to napríklad aj aktivity v rámci letnej školy," povedal po podpise memoranda predseda PSK.
        Podľa Majerského im ide o to, aby stabilizácia absolventov PU v Prešove bola jasná a zreteľná. "Riaditelia našich škôl majú jasné zadanie, aby absolventov PU uprednostňovali do zamestnaneckého pomeru najmä preto, aby tu bol zastabilizovaný mladý človek, aby sa mal možnosť uplatniť na trhu práce, aby si tu založil rodinu, aby tu žil, pracoval, lebo sme svedkami toho, že východ sa naozaj vyľudňuje," doplnil.
        Perspektívnou oblasťou podľa PSK je spolupráca medzi jednotlivými fakultami PU a krajom vo vzťahu k stredným školám, realizácia odborných praxí študentov, organizovanie podujatí, seminárov, vrátane zorganizovania letnej prázdninovej univerzity. "Letná škola má byť určitým spôsobom motivátorom na to, aby mladí ľudia, ktorí sa pripravujú, či už na PU, alebo majú záujem na nej v budúcnosti študovať, mali ako keby nejaký letný kurz," vysvetlil Majerský.
        Kónya doplnil, že možností spolupráce univerzity a kraja je veľa. "Závisí to, samozrejme, od profilu našich fakúlt, od jazykov, cez históriu, manažment, turistický ruch, ekológiu a ďalších možností spolupráce, kde môžeme byť my prospešní PSK a, samozrejme, prospešný on nám. Určite veľký potenciál je aj v stredných školách, ktoré sú v pôsobnosti PSK. Sú tu ďalšie formy spolupráce, či už pri riešení projektov a podobne, kde už doteraz spolupráca existuje a je pomerne úspešná," dodal rektor univerzity.

November 2018