Zájazd do Maďarska

Dňa 18.augusta RADA ZO OZ PŠaV na TUKE organizuje jednodňový kúpeľný zájazd do Maďarska, mesto Nyíregyháza.

Cena za dopravu: 9€/osoba

Cena za vstup na kúpalisko: 3900 FT/dospelý, 3100 FT/dôchodca/študent

Odchod: 6.30 hod. ráno, Hotelová akadémia, Košice

Príchod: 20.30 hod. večer, Hotelová akadémia, Košice

Prihlasovanie na zájazd do 15.augusta:

klaudia.sandorova@tuke.sk, kl.2007

Mladí odborári diskutovali o situácii v školstve

V dňoch 13.-14. apríla sa v Trenčianskych Tepliciach zišli členovia Komisie mladých OZ PŠaV na Slovensku, aby si vymenili svoje názory na aktuálnu situáciu a pripravované zmeny v rezorte školstva. Vedúci úradu zväzu Juraj Stodolovský na úvod informoval o aktivitách odborového zväzu v súvislosti s kolektívnym vyjednávaním, pripomienkovaním návrhu Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania, zmenou tarifných tabuliek nepedagogických zamestnancov či presadzovaním špecifických požiadaviek mladých zamestnancov. Predseda komisie mladých Tomáš Kuželík ďalej spomenul stretnutia s mladými zamestnancami školstva, ktoré zorganizovali niektorí predsedovia rád ZO za účelom priblíženia aktivít zväzu a vysvetlenia výhod vyplývajúcich z členstva. V súvislosti s týmto vyzval mladých členov, aby sa zapájali do činnosti zväzu na regionálnej úrovni a pomáhali so šírením informácií a náborom mladých kolegov. Právny poradca zväzu Martin Mikluš bližšie priblížil návrhy zákona o e-governmente a zákona o neziskových mimovládnych organizáciách, pri ktorých hrozí, že môžu negatívne ovplyvniť činnosť a povinnosti základných organizácií. Miroslav Hajnoš z KOZ SR pozval prítomných na Akadémiu mladých odborárov, ktorá sa uskutoční 4.5. - 6.5.2018 vo Svite a zároveň informoval o výberovom konaní na Akadémiu sociálnej demokracie, ktorá ponúka príležitosť mladým odborárom, ktorým sú blízke sociálnodemokratické hodnoty, ktorí si chcú rozšíriť svoj rozhľad v rôznych oblastiach verejných politík a ktorí sa chcú zdokonaliť vo svojich argumentačných a komunikačných schopnostiach a kampaniach cez tradičné médiá alebo nové komunikačné kanály. Člen komisie Ivan Dudáš predstavil prítomným návrh nového zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch. Členovia komisie po zaujímavej diskusii prijali spoločné stanoviská k jednotlivým navrhovaným ustanoveniam:

-  odmietajú vznik komory učiteľov zo zákona a povinné členstvo v nej
-  odmietajú zrušenie kreditových príplatkov za absolvované kontinuálne vzdelávanie
-  navrhujú vznik 13. platovej triedy, ktorá by ustanovila kreditové príplatky do novej tarifnej triedy
-  nesúhlasia s predlžovaním lehoty na 1.a 2. atestáciu ako aj predlžovanie doby adaptačného vzdelávania
-  požadujú, aby navrhované portfólio bolo jasne špecifikované v zákone
-podporujú zníženie úväzku učiteliek v ŠKD tak, aby si nemuseli dopĺňať úväzky vyučovaním iných predmetov
-  odmietajú navrhovanú formu spoločného vzdelávania všetkých pedagogických zamestnancov na škole
-  nesúhlasia s navrhovanými podmienkami na funkčné vzdelávanie na pozíciu riaditeľa školy
-vyhlasujú, že navrhovaný zákon žiadnym spôsobom nereflektuje špecifické požiadavky  mladých zamestnancov školstva na zvýšenie atraktivity učiteľského povolania a zároveň zhoršuje niektoré súčasné atribúty postavenia mladých učiteľov

Členovia komisie mladých budú pozorne sledovať navrhovanú legislatívu a v prípade nespokojnosti budú aktívne podporovať všetky kroky odborového zväzu na zabezpečenie kvalitných podmienok na výkon ich povolania.

August 2018