Zájazd do Maďarska

Dňa 18.augusta RADA ZO OZ PŠaV na TUKE organizuje jednodňový kúpeľný zájazd do Maďarska, mesto Nyíregyháza.

Cena za dopravu: 9€/osoba

Cena za vstup na kúpalisko: 3900 FT/dospelý, 3100 FT/dôchodca/študent

Odchod: 6.30 hod. ráno, Hotelová akadémia, Košice

Príchod: 20.30 hod. večer, Hotelová akadémia, Košice

Prihlasovanie na zájazd do 15.augusta:

klaudia.sandorova@tuke.sk, kl.2007

Rokovanie rady zväzu

8. novembra 2017, sa uskutočnilo zasadnutie rady OZ PŠaV na Slovensku, na ktorom sa ako hostia zúčastnili aj ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová a viceprezidentka KOZ SR Monika Uhlerová. Na úvod rokovania vystúpil predseda zväzu Pavel Ondek, ktorý privítal členov rady a prítomných hostí. Ministerka školstva vo svojom príhovore zdôraznila najmä nasledovné témy: celkový objem finančných prostriedkov do školstva, využívanie štrukturálnych fondov EÚ, zlepšovanie nástupných platov pedagogických a odborných zamestnancov a učiteľov vysokých škôl pri zachovaní rozdielov v odmeňovaní podľa odpracovaných rokov, nadtarifné a motivačné zložky platu s možnosťou subjektívneho ohodnotenia kvality práce učiteľa, spôsob realizácie návrhov zahrnutých v dokumente Učiace sa Slovensko, kolektívne vyjednávanie. V následnej diskusii členovia rady zväzu poukázali na problematiky týkajúce sa okrem iného: priemyslu 4.0 ako súčasť reformy školstva, zlepšenia ohodnotenia nepedagogických zamestnancov, výchovy a školského stravovania, originálnych kompetencií samosprávy v oblasti školstva, zmeny normatívneho systému financovania na žiaka, testovania či duálneho vzdelávania.

V ďalšom programe informoval predseda zväzu stručne o stave kolektívneho vyjednávania. V nadväznosti na to vystúpila viceprezidentka KOZ SR Monika Uhlerová, ktorá objasnila situáciu pri kolektívnom vyjednávaní, pričom sa zastala požiadaviek zväzu a uviedla, že budú doplnené do návrhu kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa na rok 2018. Rada zväzu prijala v tejto súvislosti uznesenie, ktoré poveruje predsedu zväzu nepodpísať KZVS na rok 2018 v prípade, že nebude obsahovať ustanovenia týkajúce sa valorizácie platov pedagogických a odborných zamestnancov a učiteľov VŠ. Zároveň uložila zástupcom zväzu v Sneme KOZ SR v prípade hlasovania vysloviť nedôveru predsedovi KOZ SR ako aj navrhnúť vypovedanie dohody o spolupráci medzi KOZ SR a stranou SMER-SD. Vo svojom vyhlásení ďalej rada zväzu vyzvala vládu SR, aby sa ku školstvu konečne postavila zodpovedne a v zmysle programového vyhlásenia do budúcoročného rozpočtu vyčlenila dostatočné finančné prostriedky nielen v oblasti valorizácie platov všetkých zamestnancov školstva, ale aj na uskutočnenie zásadných zmien v systéme výchovy vzdelávania a vedy na Slovensku. Členovia rady upozornili, že v opačnom prípade dôjde k ďalšiemu prehĺbeniu rozdielov vo výsledkoch kvality vzdelávania v porovnaní s vyspelými štátmi EÚ, čo môže mať katastrofálne následky pre ekonomiku celého štátu v budúcnosti.

August 2018