PONUKA ZÁJAZDOV DO KONCA ROKA 2017

09.12.   Nowy Targ – trhy                  cena:   7,00 eur

16.12.   Krakow – vianočné trhy        cena: 15,00 eur

Viac info p. Ondráček: 0903/534 512

Podmienkou udržania konkurencieschopnosti sú kvalifikovaní pracovníci

27. 2. 2017

Len v automobilovom priemysle aktuálne chýba 14.000 kvalifikovaných pracovníkov. Ako dnes informovali v Bratislave na stretnutí s novinármi predstavitelia Zväzu automobilového priemyslu SR (ZAP SR), tento stav je alarmujúci a je nevyhnutné urýchliť opatrenia smerujúce k transformácii vzdelávacieho systému pre potreby praxe na všetkých úrovniach vzdelávania.

Preto zväz vyzýva vládu SR a kompetentné orgány k prijatiu opatrení na zmiernenie aktuálneho deficitu kvalifikovaných zamestnancov a nastavenie vzdelávacieho systému na ich udržateľný prísun. Vo svojej výzve apeluje na reálnu podporu duálneho vzdelávania na stredných školách, navrhuje zaviesť inštitút profesijného bakalára, vysokoškolské štúdium intenzívne prepojiť s praxou a urýchlene prehodnotiť aktuálny model rekvalifikácií.

"Kvalifikovaná pracovná sila je jednou z rozhodujúcich podmienok udržateľného rozvoja automobilového priemyslu v Slovenskej republike. Pre strategický rozvoj priemyslu je dôležité nielen hovoriť o tejto potrebe, ale začať reálne nastavovať systém a realizovať konkrétne opatrenia.

Automobilový priemysel naštartoval úspešne sa rozvíjajúci model duálneho vzdelávania na stredných školách a študijné programy na vysokých školách, ktoré pripravujú absolventov pre potreby praxe. To však stále nestačí. Je nevyhnutné nastaviť vzdelávací systém tak, aby sa kontinuálne a dlhodobo vytvárali podmienky pre prísun kvalifikovaných zamestnancov do našich závodov. Pokiaľ sa záujem štátu nezmení na reálne skutky, bude sa potenciál konkurencieschopnosti Slovenskej republiky nebezpečne znižovať,? zdôraznil Juraj Sinay, prezident ZAP SR.

Pre potreby automobilového priemyslu je dnes v duálnom systéme vzdelávania zapojených 70 zamestnávateľov, 873 žiakov, ktorí študujú na 23 stredných odborných školách v 16 učebných a študijných odboroch. V školskom roku 2017/2018 duálny systém pre potreby automobilového priemyslu ponúka ďalších 1089 učebných miest.

Pre zabezpečenie kvalifikovanej pracovnej sily v prechodnom období, kým sa do praxe dostanú absolventi duálneho vzdelávania a vysokoškolských projektov zameraných na prax, je nevyhnutné, aby kompetentné orgány pristúpili k radikálnym riešeniam v oblasti rekvalifikácií. Tie musia byť dôsledne nastavené pre reálne potreby priemyselnej praxe a jej priority.

ZAP SR je pripravený na intenzívnu spoluprácu a pomoc pri transformácii vzdelávacieho systému a napĺňaní zložitých krokov prípravy jeho komplexnej zmeny pre potreby priemyselnej praxe na úrovni stredných i vysokých škôl. Má pripravené riešenia, ktoré pomôžu nielen zamestnávateľom, ale aj absolventom a záujemcom o prácu uplatniť sa plnohodnotne na pracovnom trhu.

October 2017

Deň detí na TUKE 2017